• Bewerking
  • Verpakking
  • Transport
  • Componenten
  • Opslag
  • Diensten
  • Besturing

Van Beek bv

Dino heeft stof-oplossing voor iedere verlading

woensdag, 18 juli 2018

Large_dino_heeft_stof-oplossing_voor_iedere_verlading

DRUNEN - De Dino mobiele bulkwagenvuller is mobiel inzetbaar en verlaadt snel, simpel en veilig. Maar hoe zit het eigenlijk met het tegengaan van stofontwikkeling tijdens het verladen? Heeft een mobiele bulkwagenvuller daar ook oplossingen voor? Van Beek heeft tientallen jaren ervaring als het gaat om verladingen en in die tijd heeft het bedrijf tal van innovatieve oplossingen ontwikkeld. 


Op iedere Dino toepasbaar

Een bijzondere eigenschap van al deze oplossingen is dat ze zijn toe te passen op iedere Dino, ook als deze een decennium oud is. Van Beek heeft namelijk modules ontwikkeld die op iedere Dino te bevestigen zijn. 

De voordeligste en effectiefste manier 

Veruit het populairste middel om stof te reduceren is de beladingsbalg op de uitloopzijde van de Dino. Deze is snel, veilig en efficiënt te verbinden met het mangat aan de bovenkant van een bulkwagen en neemt zo voor een kleine investering veel stofontwikkeling weg. 

Meer winst met afzuigunit 

De beladingsbalg kan worden aangesloten op een afzuigunit. Hierdoor ontstaat een onderdruk in de laadruimte en zo ontsnappen er nog minder fines of kleine deeltjes tijdens de verlading. 

Een logische volgende stap in stofreductie is het verbinden van de inloopbak van de Dino met de afzuigunit. De unit zuigt een groot deel van het stof dat vrijkomt bij het ledigen van big bags of 25kg. zakken meteen aan. 

Werking stoffilters 

De afzuigunit zuigt de stof door een rij filters. Op gezette tijden gaat er een luchtstoot door de filters, deze klopt de stofjes los en die vallen dan in een eenvoudig wegneembare verzamelbak onderin. Om het productverlies tot een minimum te beperken kan Van Beek de filterunit boven het casco van de Dino plaatsen en voorzien van een draaisluis. De stofdeeltjes die opgevangen zijn en uit de filterenveloppen worden geklopt, vallen dan gelijk terug in de productstroom. 

Tot 30m² filteroppervlak 

De standaardfilter van de Dino heeft een totaaloppervlak van 12m². “In sommige gevallen is een groter filteroppervlak gewenst”, zegt sales engineer bij Van Beek Roel Kneepkens. “Daarvoor hebben we een module met een filteroppervlak van 30m² ontwikkeld.” 

Stofpreventie voor verladen uit big bags 

Of u nu vanuit big bags, een shovel of 25kg. zakken verlaadt, de Dino heeft er een passende stofreducerende module voor. Voor big bags met onderaan een slurf kan Van Beek de deksel op de inloophopper voorzien van een rond gat waar de slurf precies in past. In combinatie met een afzuigunit geeft dit minimale stofontwikkeling. Van Beek kan het inloopgat voorzien van een slurfklem voor nog minder stof in het warehouse of de logistieke afdeling. 

Voor big bags zonder slurf voorziet Van Beek de inloophopper, een soort grote open metalen doos, van messen die een kruis onderin de big bag snijden. Zo loopt het product gelijk de Dino in terwijl hierbij een minimale hoeveelheid stof ontsnapt. 

Stortkabinet voor kleinere zakken 

Voor kleinere zakken is de Dino uitbreidbaar met een afsluitbaar stortkabinet. De operator legt de zakken dan op een rooster en snijdt ze open. Het product valt dan gelijk de Dino in.

Ook later uitbreidbaar 

Door met modules te werken is de Dino ook jaren na aanschaf nog aan te passen aan nieuwe situaties of eisen. “Zo hadden we een klant die 12 jaar geleden een Dino had gekocht om granulaten te verladen. Nu waren ze overgestapt op poeders en dat gaf veel stof. Door de Dino uit te rusten met stofafzuiging en een beladingsbalg was het probleem in een handomdraai opgelost”, zegt Kneepkens. 

Vraag naar stofreductie groeit 

Door strengere eisen als het gaat om de bescherming van personeel komt het volgens Kneepkens steeds vaker voor dat klanten hun al jaren draaiende Dino uitbreiden met stofreducerende modules. “Je ziet steeds minder logistieke afdelingen waar het personeel vanwege stofwolken altijd met een mondkapje op werkt. Bedrijven doen er alles aan om stof te reduceren en met het upgraden van de Dino valt voor een lage investering veel winst te behalen.” 

Dino blijft mobiel 

De kracht van de Dino is dat deze mobiel inzetbaar is en snel, simpel en veilig kan verladen. Bij het ontwikkelen van de stofreducerende modules heeft Van Beek er goed op gelet dat de Dino deze positieve eigenschappen ook met zijn uitbreidingen behoudt. Dus ook met een afzuigunit of een extra groot filteroppervlak blijft de Dino mobiel, snel en veilig.