• Bewerking
  • Verpakking
  • Transport
  • Componenten
  • Opslag
  • Diensten
  • Besturing

Artikel

In één oogopslag dagelijks een eerste indruk van de oliekwaliteit

woensdag, 09 augustus 2017

Large_in_n_oogopslag_dagelijks_een_eerste_indruk_van_de_oliekwaliteit

UITHOORN - Een visuele inspectie van olie wordt erg onderschat. Het is namelijk de eenvoudigste en goedkoopste dagelijkse ‘olie-analyse’ direct op de installatie. Maar hoe pak je dat aan? 


Ontdek een trend

Het analyseren van de olie is essentieel om hydrauliek- en/of smeeroliesystemen optimaal te laten draaien. Het is van groot belang om zaken als de (ISO) oliereinheid, het watergehalte, viscositeit, TAN-waarde en slijtagescan in beeld te hebben om vervolgens een trend te ontdekken. 

Kleur en helderheid 

Je komt al heel veel over de kwaliteit te weten wanneer je goed naar olie kijkt. Zaken als kleur en helderheid zeggen vaak veel over de conditie van een oliebad. Een troebele olie is een goede indicatie voor de aanwezigheid van vocht. Snelle verkleuring van een lichte naar donkere kleur kan duiden op de aanwezigheid van oxidanten in de olie of een veranderende TAN-waarde. 

Eerder problemen opmerken 

Normaal gesproken komen deze zaken pas aan het licht bij de eerstvolgende olie-analyse. Deze worden soms eens per kwartaal, maar vaker slechts één keer per jaar uitgevoerd. Dagelijks een visuele olie-inspectie uitvoeren, is dus geen overbodige luxe. 

Maar hoe kun je eenvoudig de olie in je systeem bekijken zonder een oliemonster te nemen? Hiervoor zijn er handige oliekijkglazen verkrijgbaar. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor “Visual Oil Inspection”. Door regelmatig de olie te analyseren door zo’n inspectiekijkglas, is het mogelijk om in een zeer vroeg stadium problemen met bijvoorbeeld vocht in de olie op te merken. 

3-D oliekijkglas 

Maar hoe ziet zo’n kijkglas voor olie-inspectie er dan uit? Neem bijvoorbeeld de 3-D BullsEye (merk Des-Case). Dit is een handig driedimensionaal kijkglas voor inspectie van de olie op tandwielkasten, pompen en opslagtanks. Een mooie bijkomstigheid is dat het heel eenvoudig is om bestaande kijkglazen te vervangen door deze 3-D uitvoering. 

Doordat je een 360 graden zicht op de olie creëert, heb je in één oogopslag een goed beeld van de helderheid en kleur. Het materiaal van deze kijkglazen is UV-bestendig, dus zonlicht heeft geen invloed op de waarneming. Daarnaast maakt de dikte van het materiaal de 3-D kijkglas robuust en is het daarmee bestand tegen schokken. 

Drainport oliekijkglas 

Naast de 3-D kijkglazen zijn er ook kijkglazen die je onderin een oliereservoir plaatst. Je ziet dan goed of er zich water onderin het reservoir bevindt. Als dat zo is, kun je dit via het Drainport-kijkglas aftappen.  

Uiteraard is de bodem van het oliereservoir niet de meest geschikte plaats om een oliemonster te nemen. Hier verzamelt zich het vuile en vrije water. Maar soms is er helaas geen ander monsternamepunt aanwezig en kan daarvoor het Drainport Oil Sight Glass gebruikt worden. 

Het belang van visuele inspectie 

Kortom, door regelmatig een visuele inspectie uit te voeren, kom je al heel veel te weten over de conditie van de olie in je systeem. Wat mij betreft verdient deze methode meer aandacht binnen onderhouds- en servicediensten.

  • Stuur door
  • Afdrukken
  • E-mail de redactie over dit onderwerp
  • Twitter dit bericht