• Bewerking
  • Verpakking
  • Transport
  • Componenten
  • Opslag
  • Diensten
  • Besturing

VDL Industrial Products BV

VDL Industrial Products introduceert Firefly ontsteekbrondetectie

dinsdag, 19 januari 2016

Large_vdl_industrial_products_introduceert_firefly_ontsteekbrondetectie

EINDHOVEN - VDL Industrial Products is een samenwerking gestart met Firefly AB uit Zweden. 

De keuze om met Firefly een samenwerking te starten komt omdat zij een geavanceerd detectiesysteem hebben ontwikkeld waarbij op relevante ontsteektemperaturen gedetecteerd kan worden. Dit in tegenstelling tot traditionele vonken detectiesystemen waar letterlijk op vonken gedetecteerd wordt met siliconen fotodioden. Een vonk straalt zichtbaar licht uit en dat gebeurt pas bij een temperatuur vanaf zo’n 700°C tot 1000°C. Kijkende naar de MOT (Minimum Ontsteek Temperatuur) of Tsmeul (smeultemperatuur van stoflaag) van producten, dan kan worden vastgesteld dat menig product mogelijk al bij veel lagere temperaturen kan ontsteken. Van de incidenten in de poeder- en stofverwerkende industrie vormen mechanische ontsteekbronnen een substantieel deel. Wanneer een heet deeltje als gevolg van bijvoorbeeld frictie in een stoflaag opgesloten raakt dan leidt dit tot significant lagere ontsteektemperaturen. Een Firefly True IR detector is ongevoelig voor daglicht wat dus tot veel minder valse activaties leidt.

Het Firefly systeem kan dus maatgesneden op een proces worden aangepast. Gezien de wortels van VDL Industrial Products in zowel brand- als explosiebeveiliging is dit systeem dus breed inzetbaar. Inmiddels zijn de eerste projecten met het Firefly in uitvoering.

Servicedienst

VDL Industrial Products is recent ook gestart met een eigen servicedienst voor onderhoud op de geleverde STS brand blussystemen en Firefly ontsteekbron detectiesystemen.