• Bewerking
  • Verpakking
  • Transport
  • Componenten
  • Opslag
  • Diensten
  • Besturing

Machevo & Bulk Vereniging

Procesindustrie innovatief, optimistisch en naar buiten gericht

donderdag, 11 juni 2015

Large_procesindustrie-innovatief_-optimistisch-en-naar-buiten-gericht

DRUNEN - De procesindustrie en de afnemers van deze branche zijn positief gestemd over de omzetontwikkeling in dit jaar. Het toegenomen vertrouwen is onder meer te zien in de groeiende drang naar vernieuwing. Meer dan de helft van deze bedrijven heeft het afgelopen jaar innovatieve oplossingen in de markt gezet. Dat blijkt uit het jaarlijks brancheonderzoek dat de Machevo & Bulk Vereniging in het afgelopen kwartaal heeft laten uitvoeren door de Jaarbeurs in Utrecht.

Buitenlandse afzetmarkten vergroten omzetgroei

Voor de leden van de vereniging geldt dat in 2014 een omzetgroei van 3,7% werd gerealiseerd ten opzichte van het jaar daarvoor. Voor 2015 wordt een gemiddelde omzetgroei van 4,7% verwacht. Buitenlandse afzetmarkten zijn in toenemende mate verantwoordelijk voor deze groei. De globalisering van de handel is duidelijk merkbaar. Ook omgekeerd, de Machevo & Bulk leden voelen de internationale concurrentiedruk toenemen.

Vooraanstaande spelers in de branche

Aan het onderzoek hebben tientallen bedrijven meegewerkt. Daarnaast zijn interviews afgenomen bij toonaangevende spelers in de markt zoals Cofely Zuid B.V., Van Beek Schroeftransport B.V., Lamb-Weston Meijer B.V, Nirota B.V., Claassen, Moolenbeek & Partners (CM&P) en Lindor Machinefabrieken B.V.

Arbeidsmarkt heeft grootste impact op bedrijfsvoering

De uitdagingen op de arbeidsmarkt hebben volgens de ondervraagde ondernemingen dit jaar de grootste impact op hun bedrijfsvoering. Andere zaken die volgens hen de komende tijd een grote invloed hebben zijn automatisering, internationalisering en wet- en regelgeving in binnen- en buitenland. Bijna 80% van de bedrijven in de procesindustrie richt zich in toenemende mate op buitenlandse afzetmarkten. Afnemers van de procesindustrie verwachten dat prijsveranderingen van grondstoffen en Nederlandse en Europese regelgeving het grootste effect op de bedrijfsvoering hebben.