• Bewerking
  • Verpakking
  • Transport
  • Componenten
  • Opslag
  • Diensten
  • Besturing

Ahoy Rotterdam

Maintenance Tomorrow-paviljoen op Maintenance NEXT 2015: ‘Innovatie centraal’

vrijdag, 17 april 2015

Large_maintenance-tomorrow-paviljoen-op-maintenance-next-2015-innovatie-centraal

ROTTERDAM - Innovatie is dé motor van onze economie. Niet alleen draagt innovatie bij aan een verhoogde efficiency en efficiëntere werkwijzen, maar ook aan een duurzamere samenleving. 

In de innovatiestraat op het Maintenance Tomorrow-paviljoen in hal 4 zijn veel innovaties op één centrale plek gebundeld. Op 10 touchscreens zijn zogeheten ‘Dotz’ te zien waarop bezoekers kunnen doorklikken voor gedetailleerde informatie over de innovatie die door de betreffende exposant is aangeleverd.

Aangegeven is ook waarom de innovatie onderscheidend is en wat het toepassingsgebied is. Bezoekers die meer informatie willen over de betreffende innovatie kunnen aanvinken dat ze dat willen ontvangen per mail of ze kunnen een QR-code downloaden op hun device en de gewenste informatie nadien ophalen. In totaal zullen er tijdens de beurs meer dan 100 innovaties op deze interactieve manier gepresenteerd worden.

Zo presenteert Gilde Maintenance de nieuwe module ‘McBasket’-koppeling. Met deze module kunnen McMain-gebruikers voortaan rechtstreeks inloggen op de database van de groothandel Technische Unie om producten te selecteren en te importeren naar McMain, alwaar vervolgens een bestelling kan worden aangemaakt. Niet alleen wordt op deze wijze het gebruikersgemak aanzienlijk vergroot, ook kunnen aanmerkelijk eenvoudiger analyses worden gemaakt van het onderdelenverbruik per machine.

Hamstra Graveerwerken toont de mogelijkheden die ze hebben met een extra grote graveermachine die ze recent hebben aangeschaft. Met deze nieuwe installatie kunnen plaatmaterialen, als kunststoffen, RVS, aluminium, messing en hout, tot een breedte van maar liefst 2,45 meter, een lengte van 4.00 meter en een maximale dikte van 50 mm moeiteloos worden gegraveerd.

Een duurzame innovatie van Team Industrial Services is ‘Composite repairs’. Dit is een methode om gecoate en ongecoate leidingdelen van diverse materialen, als staal, HPDE of GRE, te verstevigen als deze door bijvoorbeeld corrosie zijn aangetast. Op basis van de temperatuur en het medium van de betreffende leiding wordt het juiste composietmateriaal geselecteerd om een permanente versteviging te kunnen aanbrengen.

Een tot de verbeelding sprekende innovatie is verder te zien bij Mourik. Mourik toont een magnetische ‘crawler’ ofwel een robot waarmee metalen wanden van tanks en gebouwen kunnen worden beklommen, gereinigd en gestript, zonder dat hiervoor steigers hoeven te worden geplaatst. Met behulp van vacuümtechnologie worden de verontreinigingen afgeblazen en vervolgens weggezogen.

Interessant tenslotte is ook de volledig in eigen beheer ontwikkelde ‘RTD plant master van Applus RTD. Met dit monitoringsysteem kunnen pijpleidingen van (petro-)chemische plants permanent volledig op afstand worden bewaakt. Indien sprake is van wanddikte-afname of corrosie dan wordt dit gerapporteerd zodat preventief onderhoud gepland kan worden.