• Bewerking
  • Verpakking
  • Transport
  • Componenten
  • Opslag
  • Diensten
  • Besturing

YASKAWA BeNeLux

Las verstandig, huur een robot

maandag, 20 oktober 2014

Large_las-verstandig_-huur-een-robot

SON - Steeds meer bedrijven ontdekken dat het huren van een (las)robotcel voor het seriematig lassen van kleine tot middelgrote metaalproducten voordelig is. 

Enerzijds hoeft er niet meer een bedrag op tafel te komen voor de aanschaf van een nieuwe robot, anderzijds worden de maakkosten aanzienlijk gedrukt, omdat er niet afgeschreven hoeft te worden. Yaskawa Benelux B.V. in Son volgt deze tendens en komt de maakbedrijven tegemoet door robotlascellen met manipulatoren en stroombron voor een kortere of langere periode te verhuren tegen aantrekkelijke tarieven, inclusief service en garantie.

Meerdere uitvoeringen

Er zijn meerdere standaarduitvoeringen te huur: de MPcel en de ArcWorld met een vaste lastafel 1100x500mm, de ArcWorld 250 met 2 manipulator in meerdere uitvoeringen voor werkstukken tot 250 kg. en de ArcWorld 500, voor werkstukken tot 500 kg. Alle types zijn uitgerust met de MOTOMAN-MA1400 robot en Motoweld RL350 lasuitrusting. Optioneel kan dit naar klantenwens worden aangepast.

De laatste ArcWorld types kunnen elk voorzien worden van 2 werkstations: aan een zijde een horizontale productopspanning tussen de centers en aan de andere zijde een horizontale draaitafel. Maar er zijn per cel ook 2 manipulatoren van hetzelfde type mogelijk.

Als stroombron is er standaard een Motoweld RL350 voorzien en een MOTOMAN las-toorts. Maar er zijn meer keuzes mogelijk, zoals bijvoorbeeld een Fronius TPS 4000 stroombron, een ESAB Origo 4002C stroombron, of een TCS-D stroombron met MotoTac.

De ArcWorld kan geleverd worden in een dichte behuizing welke is voorzien van ventilatieroosters en afzuigopeningen. Daarnaast is er een schuifdeur met kijkvensters en aan de achterkant een inspectieluik. De gehele unit kan eenvoudig met een vorkheftruck worden verplaatst.

Grote voordelen

Hét grote voordeel is natuurlijk dat er niet geïnvesteerd hoeft te worden op het moment dat de robotlasunit nodig is, én dat de unit direct geplaatst kan worden: er is nauwelijks levertijd. Huren verschaft de huurder de mogelijkheid om snel en flexibel pieken in de productie op te vangen. Zelfs als de aanschaf van een eigen robotlascel wordt overwogen is het interessant om vooraf te huren: het productiebedrijf kan immers ervaring opdoen zonder langlopende verplichtingen en de beslissing om te investeren kan nog even worden uitgesteld. De installatie ter plekke wordt geheel door Yaskawa uitgevoerd. Ook de trainingen voor de operators worden geheel door Yaskawa verzorgd. Reeds meerdere bedrijven in de Benelux maken thans dankbaar gebruik van de verhuurmogelijkheden die Yaskawa biedt.

Kinetiq Teaching®

Kinetiq Teaching® staat voor het programmeren van de lasrobot, zonder dat er kennis van programmeren nodig is. De lasoperator beweegt daarbij de lastoorts handmatig naar de opeenvolgende punten op het werkstuk. De software slaat deze bewegingen op. De lasparameters worden door de operator vastgelegd via een gebruiksvriendelijke interface op een touchscreen. Na controle en goedkeuring kan de robot het lasprogramma gaan uitvoeren. Deze innovatie levert een belangrijke tijdwinst op.