• Bewerking
  • Verpakking
  • Transport
  • Componenten
  • Opslag
  • Diensten
  • Besturing

Gronfa Procestechniek

Nieuwe Gronfa automatische 4 kops afvulinstallatie van IBC's

donderdag, 21 augustus 2014

Large_nieuwe_gronfa_4_kops_afvulinstallatie_voor_ibc_s

ZUTPHEN - Op het gebied van het afvullen van vaten en IBC’s levert Gronfa Procestechniek uit Zutphen al jarenlang de beproefde knikarmvulinstallatie voor drums en vaten. 

Handmatig wordt de vullans naar het spongat bewogen en vindt het afvullen plaats (boven- of onder niveau). Momenteel bouwt Gronfa een nieuwe generatie afvulinstallaties: een 4-kops vulinstallatie voor vaten en IBC’s.

Voor alle duidelijkheid, het is niet zo dat de nieuwe machine bedoeld is om 4 IBC’s gelijktijdig af te kunnen vullen, zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij de Gronfa automatische 2-kops afvulinstallie voor 20 liter cans. Het afvullen gebeurt net zoals bij het traditionele knikarmvulsysteem één voor één. Het grote verschil zit hem in de besparing op de omstel- en schoonmaaktijden. In het afvullen van chemische producten zijn er een aantal producten die absoluut niet met elkaar in aanraking mogen komen. Intensief schoonmaken na charges is daarom cruciaal. Maar voor andere producten is dat in het geheel geen probleem. Zo kunnen in een fabriek productgroepen worden onderscheiden, met bovendien elk hun eigen specifieke eisenpakket qua materiaalkeuze en werkwijze.

Omdat de Gronfa 4-kops IBC vulinstallatie gebruik maakt van een viertal vullanzen die afzonderlijk van elkaar gevoed en aangestuurd worden, is het mogelijk om te werken met een viertal verschillende productgroepen. Binnen een productgroep is het intensief reinigen van pompen, leidingwerk en vullans niet aan de orde, en dat levert een aanzienlijke winst op qua omsteltijden.

De nieuwe vulmachine maakt niet gebruik van een knikarm, maar van een portaal. In dit portaal zijn een viertal vullanzen bevestigd. Deze zijn elk voorzien van een loopwagen zodat iedere vullans een gewenste voorinstelling mee kan krijgen. Iedere vullans is tevens voorzien van een grof- als fijndosering. De dosering kan plaats vinden “onder spongat/boven niveau” of “onderniveau”, afhankelijk van de producteigenschappen. In dit geval zijn alle vullanzen van het type “onderniveau” en uitgevoerd met een overvulbeveiliging. De machine kan zowel drums als IBC’s verwerken. Bij het selecteren van de productgroep en de corresponderende vullans, kan ook de gewenste emballage geselecteerd worden.

Gronfa levert zowel gravimetrische als volumetrische afvulsystemen. Beide systemen hebben hun eigen pro’s en con’s, en de klant mag bepalen wat zijn voorkeur heeft. In dit geval wordt gebruik gemaakt van weging en niet van flowmeting. De communicatie gebeurt met behulp van Profibus en een PLC.

Bezoek Gronfa tijdens de Industrial Processing beurs bij stand 04.D056