• Bewerking
  • Verpakking
  • Transport
  • Componenten
  • Opslag
  • Diensten
  • Besturing

J-Tec Material Handling

Clean In Place oplossingen van J-Tec Material Handling

dinsdag, 10 juni 2014

Large_clean_in_place_oplossingen_van_j-tec_material_handling

KAPELLEN - CIP is de afkorting van "Cleaning In Place" en staat voor het schoonmaken van complete installaties (pijpleidingen, bunkers, silo's, enz... ) zonder het uiteen halen of het openen ervan.

Het algemene principe bestaat eruit water met een loog oplossing en spoelwater te laten circuleren doorheen je proces installa-tie. Dit met de bedoeling product overblijfselen te verwijderen en eventuele microbiologische allergenen, kleur of smaak restanten uit te sluiten.

J-Tec heeft doorheen zijn 40 jarig bestaan reeds vele CIP installaties ontworpen en geïnstalleerd in zowel de zuivel, baby voeding als drank verwerking industrie. Deze toepassingen verbeterde zonder twijfel het hygiënische aspect van de uitgevoerde installaties. Verder verkleinde ze ook de milieu-impact, verminderde ze manuele inspanningen, gingen ze slijtage van de installatie tegen en zorgden ze voor aanzienlijke kosten besparingen.

Onlangs nog ontwierpen en installeerden we een indrukwekkende baby voeding installatie, uitgerust met een volledige CIP toepassing. In dit specifiek project zijn de pijpleidingen, de extruder en de cyclonen van de geïnstalleerde menglijnen volledig CIP-baar gemaakt. Dit was verreisd om de kans op allergenen besmetting uit te sluiten en een ultra hygiënische omgeving te garanderen.

De geïmplementeerde CIP installatie bevat 3 verschillende vloeistof tanks, elk gevuld met een andere substantie. Allereerst wordt het te reinigen materiaal geïnjecteerd met voorspoelwater uit de eerste tank. Daarna gebeurt er een injectie met een loog water oplossing uit de tweede tank. Deze oplossing zorgt voor een sterke reiniging en zal al de overgebleven product restanten uit de installatie verwijderen. Uiteindelijk zal deze spoeling worden opgevangen in de tank van afkomst, dit om zoveel mogelijk loog te besparen. In de volgende stap zal spoelwater van de derde tank worden gebruikt met als doel de loog overblijfselen van de vorige spoeling te verwijderen en te verzamelen in de eerste tank voor hergebruik. Op het einde van de installatie staat een neutralisatie tank. Deze tank zuivert het vervuilde water en maakt het klaar om af te voeren zonder enige kans op milieuverontreiniging. Daarnaast is de installatie aangesloten op een hete lucht circuit welke eventuele waterrestanten zal verdampen. In een mum van tijd is uw installatie volledig gereinigd en terug als nieuw, vrij van allergenen en klaar voor productie.